Spirax Sarco

Spirax Sarco portfolio proizvoda

Spirax Sarco je često ime koje pada na pamet kada inžinjeri širom svijeta traže rješenje za "paru". Razlog zato je reputacija SXS izgrađena na stoljetnom iskustvu i globalnoj prisutnosti s više od 1.100 namjenskih inženjera u više od 100 zemalja.

Predani smo pomaganju našim korisnicima da poboljšaju svoje performanse postrojenja, da budu usklađeni se s zakonima i da ispunjavaju ciljeve zaštite okoliša i ostanu ispred svojih konkurenata.

Od pojedinačnih komponenti, pa sve do kompletnih rješenja pare i toplotne energije, Spirax Sarco nudi čitav niz tehnologija za Vašu budućnost. Naši proizvodi i rješenja bez premca su stručno osmišljeni i proizvedeni s Vama na umu.

Mi ne prodajemo samo opremu za paru, mi poboljšavamo Vaš proces !!

Sistemi za upravljanje kotlovima

Automatsko odmuljivanje kotla

Automatsko odmuljivanje kotla (TDS – total dissolved solids) je odstranjinvanje nečistoća nastalih nakon isparavanja vode u paru. To može uzrokovati pjenjenje koje može dovesti do prijenosa vode u parni sustav i oštećenja površina grijanja kotla.

saznaj
više...

Kontrola nivoa vode

Kontrola nivoa vode unutar kotla sistemom koji se sastoji od senzora, regulatora, ventila ili pumpe i može biti uključen-isključen ili modulirajući. Od vitalnog je značaja da se nivo vode u kotlu prati sigurno i precizno.

saznaj
više...

Kontrolni sistemi

Reducir ventili

Reducir ventili dobro osmišljeni sustavi pare proizvode čistu suhu paru za isporuku pod visokim tlakom - najkvalitetniju paru s najnižom cijenom.

saznaj
više...

Ovlaživači

Kondenz pumpe

Električne pumpe

Niz električnih uređaja za regeneraciju kondenzata, koji su dizajnirani za rukovanje s kondenzatom koji se obično vraća za upotrebu kao napojna voda kotla za poboljšanje energetske učinkovitosti postrojenja.

saznaj
više...

Izolacioni ventili

Termalna energetska rješenja

EasiHeat - Spirax EasiHeat

je cjelovito, kompaktno i energetski učinkovito rješenje za prijenos topline, koje će omogućiti stalnu opskrbu trenutnom toplom vodom na stabilnoj temperaturi, na zahtjev, za niz kućanskih, grijnih i procesnih tople vode.

saznaj
više...

Kontenz lonci

Float steam trap – FT

Paleta kuglastih kondenz lonaca iz Spirax Sarca najpopularniji su mehanički parni zatvarači na svijetu. Novi FTGS14 je dizajniran za savršenu odvodnju kondenzata i odzračivanje zraka za proces, grijanje i primjene odvodne mreže.

saznaj
više...

Čista para

Generator čiste pare

Ovaj asortiman generatora pare koji se ne čiste osigurava precizno kontrolisanu proizvodnju pare upotrebom usluga demineralizirane vode i pare iz standardne kotlovnice. Pakovane jedinice su dostupne sa stopom stvaranja čiste pare od 70 do 5 500 kg / h.

saznaj
više...

Oprema za cjevovod

Kada god vidimo da se „puši“ para u nekom pogonu sa sigurnošću možemo reći da se tu gubi novac. U nastavku govorimo o otparku i gubljenju energije ali i termokompresoru kao rješenju za navedeni problem. Krenimo od toga…

Kako radi parni mlazni termokompresor

Termokompresor s parnim mlazom SJT vrsta je ejektora (izbacivača) koji koristi visokotlačnu (VT) paru za uvlačenje vodene pare niskog pritiska (NT) i ispušta se pod pritiskom (Pd) koji leži negdje između pritiska VT i NT.
Pokretna para visokog pritiska ulazi u termokompresor s parnim mlazom SJT i prolazi kroz mlaznicu gdje se energija pare podvisokim pritiskom pretvara u kinetičku energiju. Napuštanjem mlaznice velikom brzinom, para ulazi u usisnu komoru gdje dolazi u kontakt sa usisnom strujom pare.Tada dolazi do izmjene impulsa između pokretačkih i usisnih strujanja, što rezultira ubrzanjem usisnih para, što dovodi do njihovog naknadnog slijeđenja. Ujednačena smjesa rezultira u najužem dijelu difuzora (koji se naziva grlo) i konačno dolazi do rekonverzija energije brzina u energiju pritiska u divergentnom dijelu difuzora.

Kako radi parni mlazni termokompresor:

Kao i svakiparni mlazni termokompresor, on ima 3 strane (2 ulazne i 1 izlazna):
a) Pokretačka (motive) ulazna parna strana vase tehnološke pare iz vašeg postojećeg parnog sistema (para visokog pritiska);
b) Usisna (suction) ulazna strana otpadne pare (otparka) iz vašeg sistema kondenzata (para niskog pritiska);
c) Ispusna strana (discharge) mješanje para visokog i niskog pritiska, kako bi na izlazu dobili novu paru (para srednjeg pritiska).

1. Pokretačka (motive) parna ulazna strana - para viskog tlaka:
• Mtr - Maseni protok pare ulazne strane
• Ptr - Radni pritisak pare ulazne strane
• Ttr – Radna temepratura pare ulazne strane

2. Usisna (suction) ulazna strana otpadne pare - para niskog pritiska:
•Ms – Maseni protok otpadne usisne pare
•Ps – Radni pritisak otpadne usisne pare
•Ts- Radna temepratura otpadne usisne pare

3. Ispusna strana (discharge) - para srednjeg pritiska:
•Md – Maseni protok ispusne pare
•Pd-  Radni pritisak ispusne pare
•Td – Radna temperature ispusne pare

2 vrste parnih mlaznih termokompresora

1. Rigidni termokompresor (kruti – standardni tip bez regulacije)

2. Regulacijski termokompresor (sa mogućnošču vanjske regulacije uz pomoć regulacionog elementa  –npr. Regulacijskog ventila)

Prednosti termokompresora nad elektromehaničkim alternativama

- Jednostavna konstrukcija; Paromlazni termokompresori mogu se izrađivati od bilo kojih obradivih materijala radi povećane otpornosti na habanje.
- Kompaktan dizajn i relativno lagan
- Niski kapitalni troškovi i operativni troškovi.
Nema pokretnih ili rotirajućih dijelova uz minimalno održavanje, pa se stoga uređaji  mogu instalirati na udaljenim ili nepristupačnim mjestima.
- Nije potrebno specijalističko iskustvo održavanja.
- Para koja ispušta je bez ulja – nema zagađenja zbog podmazivanja.
- Pogodno za opasna područja, nisu potrebni motori u eksplozionoj (EX) izvedbi.
- Recirkulacija bez gubitka topline ili energije kroz redukcijske ventile.

Shema mogućih upravljačkih opcija termokompresora

Tipična instalacija termokompresora. Idealno bi bilo da se montira paralelno sa stanicom za redukciju pritiska koja opskrbljuje proces ravnomjernom i stabilnom potrošnjom pare. U tom slučaju ventil za redukciju pritiska postaje na dopunski ventil. Drugi uslov kako bi olakšali stvari je da je protok pare s malim potencijalom (obično otpadna para) proporcionalan potrošnji pare sa strane ispuštanja. Ali često se ne može osigurati nijedan od ovih uvjeta.


Alternativna instalacija s direktnim povratom kondenzata u kotao

Ponekad je nemoguće održavati veliku potrošnju pare na strani ispuštanja. U ovom je slučaju moguća instalacija nekoliko malih termokompresora, kako bi se smanjila tačka praznog hoda cijelog sistema.

Shema mogućih upravljačkih opcija termokompresora

Stanica za smanjenje pritiska opremljena termokompresorom (hemijsko postrojenje)

Parametri:
Pogonski pritisak, Ptr,barg 39
Usisni pritisak, Ps, barg 2
Ispusni pritisak, Pd, barg 6
Pogonski protok pare, Mtr, kg/h 9818
Pousisni protok pare, Ms, kg/h 6000
Mješoviti protok, Md, kg/h 15818
Pogonska temperatura, *C 380

Ostala prateća oprema, cijevni pribori i automatika

Cjelokupno rješenje trebalo bi uključivati regulacijske ventile (obično s pneumatskim aktuatorom i pozicionerom), senzore pritiska, odvodnike kondenzata, prateće uređaje (ravni zaporni ventili, hvatači nečistoća,nepovratni ventili) i upravljački ormar (s automatikom i PLC-om).

Aplikacije:

Mliječna industrija
Višestepeni isparivač

 

 

Papirna industrija

Višestruke Yankee sušilice

Ekstrakcija otapala

Kogeneracija

 

 

Tipični termokompresorski sistem

Online software za izračun

Softver za dimenzioniranje SpiraxSarco možemo koristiti za izradu odgovarajućeg uređaja (dostupno na www.spiraxsarco.com s lozinkom).
Softver će izračunati potrebni protok pogonske (Motive HP) i veličine procesnog priključka jedinice.
Korisnik će vidjeti zaslon sažetka, u kojem se trenutku može odabrati željena ocjena prirubnice, a zatim se može pritisnuti tipka 'Spremi i e-pošta' - tada će se poslati tablica s podacima i crtež, na odabranu adresu e-pošte.
Softver će automatski odrediti je li jedinica zvučna ili podzvučna te je li dizajniran u skladu s tim.

Dobrodošli u internetski sistem za ponudu. Molimo ispunite detalje u nastavku:

 

Ukoliko imate konkretnu aplikaciju i želite podršku, mišljenje i(li) konsalting IBEJ odnosno SXS inženjera molimo vas da nas kontaktirate na info@ibej.ba

Napredni sistem upravljanja kotlom

Izazovi u radu kotla

Para je izuzetno pouzdan i efikasan način za grijanje, regulaciju i pogoniti opremu širom vaše proizvodne lokacije kada se pravilno upravlja. Kotao je u srcu vaše proizvodne lokacije, stoga je regulacija i praćenje nivoa i kvaliteta vode u vašem kotlu od najveće važnosti kako bi se osigurao siguran i pouzdan sistem pare.

Izazovi uključuju…

 • Usklađenost sa promjenjivim standardima;
 • Pribavljanje obučenih operatera;
 • Neplanirana zaustavljanja koja utiču na proizvodnju;
 • Incident izgubljenog vremena zbog sigurnosti;
 • Nabavka rezervnih dijelova.

Može li se vaš proces proizvodnje pare poboljšati?

Da li je vaš proces proizvodnje pare u skladu sa najnovijim lokalnim/regionalnim zakonima? Osigurajte da je vaš kotao bezbjedan ne samo za ljude na lokaciji već i za okolinu.

Koji je pravi učinak nekontrolisanja vašeg kotla?

Praćenje nivoa i odsoljavanja (TDS-a) vode u kotlu je od najveće važnosti. Ako kotao radi s nedostatkom vode, može doći do teških oštećenja i na kraju postoji opasnost od eksplozije. Ako nivo DS-a postane koncentrisaniji, mjehurići pare postaju stabilniji i ne uspijevaju pucati kada dođu do površine vode kotla. Ako se kotao napuni mjehurićima i pjena se prenosi u parni vod. Ovo je očigledno nepoželjno ne samo zato što je para previše vlažna dok izlazi iz kotla, već sadrži vodu iz kotla sa visokim nivoom rastvorenih i možda suspendovanih čvrstih materija. Ove čvrste materije će kontaminirati kontrolne ventile, izmjenjivače topline i odvajače kondenzata.

Šta možete učiniti da smanjite rizik?

 • Povećati automatizaciju za uklanjanje ljudskih grešaka;
 • Provjeriti da li se pridržava svih najnovijih sigurnosnih zakona;
 • Pratiti trendove koristeći informacije u realnom vremenu;
 • Uvjeriti se da suoperateri kompetentni i odgovarajući obučene;
 • Revizija parnog sistema i ispitivanje kvaliteta pare.

Vaš partner za efikasno generisanje pare i održavanje

Zahtijevajte sigurno i pouzdano generisanje pare na cijeloj svojoj lokaciji. Naši najpametniji proizvodi za regulaciju u kotlovnici ikad razvijeni su s vama, za vas.

 • Rigorozno dinamičko testiranje;
 • Robusna i pouzdana oprema;
 • Instalacija, puštanje u rad i sveobuhvatna usluga nakon prodaje;
 • Profesionalne revizije/auditi sistema pare;
 • Obuka najbolje prakse za parne sistem u vašoj regiji;
 • Globalno prisustvo bilo kroz direktnu prodaju ili distribuciju.

Jednostavno, sigurno i pouzdano

Moderni kotlovi su dizajnirani da zadovolje potrebe raznih industrija i povezanih procesa. Shodno tome, inženjeri u Spirax Sarco-u su razvili napredni elektronski sistem upravljanja kotlom koji odgovara performansama i operativnim zahtjevima većine kotlovnica. Spirax Sarco elektronski sistemi upravljanja kotlom dizajnirani su za jednostavnu instalaciju i mogu se integrisati u postojeće sisteme. Omogućavaju siguran rad bez problema. Asortiman je odobren prema mnogim nacionalnim standardima, relevantnim kodeksima prakse i lokalnim propisima. Senzorne sonde Spirax Sarco nemaju pokretne dijelove, mogu se lako montirati direktno u školjku kotla i zahtijevaju vrlo malo ili nikakvo održavanje.

Nove karakteristike ekrana:

 • Visoka rezolucija, ekran osetljiv na dodir;
 • Jednostavno BMS povezivanje pomoću Modbus RTU ili TCP/IP;
 • Prikazaće merenje nivoa i TDS;
 • Praćenje trendova i historijskih alarma kako bi se identificirali i reagovali na potencijalne probleme.

Karakteristike kontrolera nivoa:

 • SIL3 odobreni limitatori nivoa vode omogućavaju povećanje nivoa sigurnosti kotlovskog sistema

Karakteristike kontrolera za odsoljavanje i odmuljavanje:

 • Omogućava automatsko čišćenje sonde i detekciju kontaminacije povećavajući vijek trajanja
 • Funkcionalnost propuštanja sa međusobnom blokadom
 • Naši BHC sistemi i displeji omogućavaju brzo i automatsko pružanje podataka, kao i povezivanje sa sistemima za upravljanje energijom, tako da možete daljinski pratiti trendove i identifikovati oblasti za poboljšanje.
 • Naši automatski BHC sistemi će ukloniti ručne procese (i rizik od ljudske greške) iz propuštanja i kontrole nivoa u vašoj kotlovnici, kako bi oslobodili vaš tim i osigurali sigurnost.
 • Strogi propisi znače da su energetski menadžeri obavezni da smanje potrošnju energije. Naše inteligentne kontrole automatski prate nivo vode i kontaminaciju čime se poboljšava efikasnost vašeg bojlera.

BCSR3 - Sistem regulacije odsoljavanja

Tipična instalacija BCSR3 sistema

Spirax Sarco BCSR3 sistem za kontrolu odsoljavanja obezbeđuje preciznu, automatsku kontrolu ukupne količine rastvorenih čvrstih materija u kotlovskoj vodi (TDS – Total Dissolved Solids) i pogodan je za školjkaste i vodocevne kotlove. Precizna kontrola TDS-a minimizira propuštanje i smanjuje rizik od prenošenja. Prenošenje kotlovske vode iz kotla može uzrokovati vodene udare(čekiće) i naslage u parnom sistemu. Akumulacija naslaga u regulacijskim ventilima, odvajačima kondenzata i na površinama za prenos toplote, negativno će uticati na njihove performanse, što rezultira smanjenom produktivnošću i smanjenom efikasnošću. Automatski TDS kontrolni sistem može značajno smanjiti operativne troškove uz održavanje dobrog kvaliteta proizvodnje pare.

Rad i upravljanje BCSR3 sistema

Sonda CP40 kontinuirano prati provodljivost kotlovske vode, koja je direktno povezana sa nivoom prisutnog TDS-a. Ova izmjerena vrijednost se uspoređuje sa 'set point' koristeći BCR3250 kontroler. Ako je izmjerena vrijednost niža od 'zadane vrijednosti', ventil za odsoljavanje BCV ostaje zatvoren. Ako je veći, otvorit će se ventil za odsoljavanj, pročišćavajući kotao od vode sa visokom TDS koncentracijom. Voda u kotlu se nadopunjuje čistom dopunskom vodom, snižavajući izmjerenu provodljivost i zatvarajući ventil za odsoljavanje. Opcioni SCS20 sistem hladnjaka uzoraka pruža siguran i efikasan metod uzimanja redovnih uzoraka kotlovske vode za analizu. Omotač rashladne vode sprečava otparavanje usljed pada pritiska i podhlađuje uzorak vode iz kotla na prihvatljivu temperaturu za analizu. BCR3250/BHD50 može upravljati ventilom za odmuljavanje pomoću tajmera koji kontroliše sat u realnom vremenu.

kotlom

Dostupne opcije

Ventil za odsoljavanje

Tip pogonjenja ventila

Priključci

BCV

230 Vac

Vidi BDV Tehnički List

24 Vac

Pneumatski

 

Kontroler

Voltaža (napajanje)

Minimalna provodljivost

BCR3250/BHD50

BCR3150

24 Vdc

≥ 1 μS @ 25 °C

 

Sonda provodljivosti

Dužina sonde

CP40

300 mm

500 mm

1000 mm

1500 mm

  

Koljeno sonde

Veličina / priključak (na kotao)

PE1

DN15 / PN40

PE2

DN20 / PN40

PE3

DN25 / PN40

PE4

DN20 / BS10 Tabela H

PE5

DN25 / BS10 Tabela H

Odvajanje kondenzata - Mašine za peglanje, oprema za pranje veša

Sve što trebate znati kada je app: Peglanje i kalenderi za peglanje u pitanju

Mašine za peglanje uvelike se razlikuju po konstrukciji, ali u svim slučajevima pravilno odvođenje kondenzata i vazduha su od vitalnog značaja za maksimalan učinak. Osim toga, mašine sa lakim izrađenim posteljama mogu izobličiti i pokidati rad, ako je grijanje neravnomjerno zbog zračnih džepova ili vode.

Uvijek izdrenirajte dovod pare, po mogućnosti pomoću separatora vodenih kapljica. Moderne potpuno zatvorene mašine često imaju odvajače kondenzata postavljene na jednom kraju radi lakšeg održavanja - to znači dugačke cijevi koje povezuju odvajače kondenzata sa odvodnim mjestima i otuda opasnost od blokiranja pare (steam locking*).

*Blokiranje pare nastaje kada je cijev između mjesta za sakupljanje kondenzata i ulaza u odvajač kondenzata okružena parom visoke temperature (npr. cijev za uranjanje u cilindru za sušenje). Može se dogoditi i tamo gdje je odvajač kondenzata udaljen od postrojenja, a spojni cjevovod prolazi kroz područje visoke temperature okoline. Para zarobljena u ovom cjevovodu se možda neće brzo kondenzovati i na taj način će sprječiti da kondenzat dođe do odvajača. Parni prostor će se tada biti preplavljen kondenzatom.

Ovaj fenomen je vrlo sličan zračnom blokiranju u sistemima za vodu. Problem se može prevazići upotrebom odvajača kondenzata sa podesivim igličastim ventilom ili mehanizmom za otpuštanje pare (SLR). Većina Spirax Sarco FT odvajače s plovkom (sa plovnom kuglom) dostupna je s ovom opcijom (oznaka "C" - npr. FT14-10 C).

Dobri rezultati se postižu sa BP (odvajači sa balansiranim pritiskom) ili SM (bimetalni odvajači) termostatskim odvajačima kondenzata, ako se dugačke spojne cijevi ostave bez zaostajanja (vidi sliku 53), u suprotnom koristite FT odvajače s plovkom (sa plovnom kuglom), opremljenim sa dodatnim podesivim igličastim ventilom (oznaka "C" - npr. FT14-10 C). Ponekad se mogu koristiti TD termodinamički odvajači kondenzata, ali je najbolje ako se i dodatno montiraju vazdušni ventili paralelno.

Odzračite postelje mašine na tački koja je najudaljenija od ulaza za paru. Zagrijane vazdušne praznine treba tretirati na isti način kao i postelje.

Na rolnama, ako su zagrijane, najbolji izbor je FT odvajače s plovkom (sa plovnom kuglom), opremljenim sa dodatnim podesivim igličastim ventilom, iako se BP odvajač (odvajači sa balansiranim pritiskom) koji je postavljen na neograničenoj liniji najmanje 1 m niže od izlaza, pokazao dobre rezultate. Po želji se može koristiti i TD termodinamički odvajači kondenzata, ali sa diskom protiv vezivanja zraka (anti-air-binding disc).

Prese za odjeću

Mogu se koristiti sljedeći odvajači kondenzata: TD termodinamički , FT sa plovkom - termostatski i BP balansirani odvajači. Važno je da svaka presa ima zaseban set za odvajanje kondenzata.

Glava i stolovi dvostrukih presa također bi trebali biti pojedinačno drenirani za maksimalan učinak.

Mašine za sušenje veša

Bateriju grijača zraka treba drenirati pomoću FT odvajača kondenzata sa plovkom, alternativno koristiti TD termodinamički odvajač sa zasebnim ventilacijskim ventilom.

 

Primjena

Najbolji izbor

Prihvatljiva alternativa

Oprema za pranje veša – perionice i sušare veša

Prese za odjeću

TD6

FT, FT-C

Peglanje i kalenderi za peglanje

FT-C

TD1, BP5, FT

Mašine za hemijsko čišćenje

FT

TD1

Mašine za sušenje veša

FT

FT-C

Nomenklatura:

FT: odvajač kondenzata sa plovkom (plovnom kuglom) – termostatski

TD: Termodinamički odvajač kondenzata

FT-C: odvajač kondenzata sa plovkom i sa dodatnim podesivim igličastim ventilom

BP: odvajači sa balansiranim pritiskom – termostatski

SM: Bimetalni odvajač kondenzata

Nadamo se da vam je tekst bio interesantan i da ćete nas pozvati u slučaju da imate slične ili iste aplikacije u svom pogonu.

Pronaći nas možete na info@ibej.ba ili 033 76 49 75.

Otključajte puni potencijal svoje pare…

Spirax Sarco učinkovita oprema za kondicioniranje pare i zraka.

Loša kvaliteta ili mokra para može dovesti do smanjenog prijenosa topline i korozije u sustavu. Zauzvrat, ovi problemi mogu utjecati na procese, pa čak i oštetiti opremu što rezultira kvarenjem proizvoda, zastojima postrojenja i skupim popravcima.

Naš asortiman cjedila, separatora i filtara dizajniran je za zaštitu od ovih problema kondicioniranjem vaše opskrbe parom, uklanjanjem čestica vode i filtriranjem ostataka poput kamenca i hrđe.

To osigurava optimalne performanse sustava pare, poboljšavajući ukupnu produktivnost postrojenja i u konačnici dovodi do uštede energije i troškova.

Separatori (odvajači vodenih kapljica)

Mokra para je para koja sadrži određeni stupanj vode i jedna je od glavnih briga u svakom parnom sustavu. Može smanjiti produktivnost postrojenja i kvalitetu proizvoda, te može uzrokovati štetu na većini predmeta postrojenja i opreme. Iako pažljiva drenaža i odvajanje kondenzta mogu ukloniti većinu vode, neće se nositi s kapljicama vode suspendiranim u pari. Za uklanjanje ovih suspendiranih kapljica vode, separatori se ugrađuju u parne cjevovode.

Para proizvedena u kotlu dizajniranom za stvaranje zasićene pare je inherentno mokra. Iako će udio suhoće varirati ovisno o vrsti kotla, većina parnih kotlova s ljuskom proizvodit će paru s udjelom suhoće između 95 i 98%. Udio vode u pari koju proizvodi kotao dodatno se povećava ako dođe do punjenja i prenošenja.

Uvijek postoji određeni stupanj gubitka topline iz razvodne cijevi, što uzrokuje kondenzaciju pare. Molekule kondenzirane

vode će na kraju gravitirati prema dnu cijevi stvarajući film vode. Para koja struji preko ove vode može podići valove koje se mogu nagomilati u valove. Vrhovi valova imaju tendenciju da se odlome, bacajući kapljice kondenzata u tok pare.

Prisutnost vode u pari može uzrokovati niz problema:

 • Kako je voda iznimno učinkovita prepreka prijenosu topline, njezina prisutnost može smanjiti produktivnost postrojenja i kvalitetu proizvoda. To se može vidjeti na slici 1.1, koja prikazuje profil temperature preko tipične površine za izmjenu topline.
 • Kapljice vode koje putuju velikom brzinom pare će erodirati sjedišta ventila i spojeve, stanje poznato kao izvlačenje žice. Kapljice vode također će povećati količinu korozije.
 • Povećano stvaranje kamenca na cijevima i grijaćim površinama od nečistoća koje se prenose u kapljicama vode.
 • Nepravilan rad regulacijskih ventila i mjerača protoka.
 • Kvar ventila i mjerača protoka zbog brzog trošenja ili vodenog udara.

Slika 1.1. - Temperaturni profil na površini izmjenjivača topline

Mokra para može uzrokovati niz problema u sustavu uključujući smanjenje učinkovitosti prijenosa topline, povećanu eroziju i moguću koroziju.

Uvučena voda koja teče kroz regulacijske ventile, mjerače protoka i rotirajuću ili klipnu opremu, značajno utječe na performanse i na kraju može dovesti do neučinkovitog sustava i zastoja postrojenja.

Primarna svrha separatora je uklanjanje vode koja može biti suspendirana u dovodu pare. Ugradnja separatora na ključnim točkama oko sustava pomaže da para ostane suha. To omogućuje da vitalna oprema radi što je moguće produktivnije i pomaže u održavanju optimalnih uvjeta u cijelom sustavu.

Uz širok raspon materijala i veličina, imamo separator za gotovo svaku primjenu ili proces. Njihovi veliki unutarnji volumeni omogućuju izvrsno odvajanje vlage i vrlo nizak pad tlaka. Naši separatori dostupni su u dvije vrste:

 1. Dostupni u lijevanom i SG duktilno lijevanom željezu, separatori S1, S2, S3, S12 i S13 nude se za primjenu opće namjene. Dizajnirani su za jednostavnost, relativno su kompaktni, ali učinkoviti za nekritične primjene.
 2. S5, S6, S7 i S8 serije su visokoučinkoviti separatori posebno dizajnirani za održavanje separacije u širokom rasponu brzina i tlakova u cjevovodu. Ovi separatori dostupni su i od ugljičnog čelika i od austenitnog nehrđajućeg čelika za specijalizirane procesne sustave. Oni također nude dodatnu prednost učinkovitog uklanjanja zraka, što dodatno poboljšava produktivnost u parnoj postrojenju.

Izolacijski omotači za separatore

Izolacija igra važnu ulogu i pruža niz ključnih funkcija:

 • Osigurava održavanje frakcije suhoće i učinkovitosti
 • Minimizira gubitak topline
 • Sigurnost - zaštita ljudi od mogućnosti ozljeda od opeklina.

Spirax Sarco asortiman izolacijskih omotača čist je (bez neurednih tehnika nanošenja), jednostavan za korištenje i otporan na vodu i vatru.

Slika 1.2. - Horizontalni separator i izolacijski omotač

Prednosti ugradnje separatora:

 • Poboljšava produktivnost procesnog postrojenja
 • Poboljšava kvalitetu proizvoda
 • Smanjuje troškove održavanja i zastoja
 • Šteta na opremi je minimalizirana.

Ako se separator ostavi neizoliran, on zapravo može potaknuti stvaranje kapljica vode umjesto da ih eliminira, zbog velike površine izložene okolišu. Nadalje, značajne količine toplinske energije mogu se izgubiti s površine separatora. Na primjer, izolacija separatora koji sadrži paru na 150 °C i izložen je temperaturi okoline od 15 °C, proizvest će godišnju uštedu energije od 8 600 MJ (na temelju gubitka topline samo zbog zračenja, uz pretpostavku mirovanja zraka i 8 760 sati rada godišnje). Postavljanjem izolacijskog omotača, gubitak topline može se drastično smanjiti, a ušteda energije opravdava početni trošak izolacije, u iznimno kratkom vremenu.

Treba koristiti izolacijske omote dizajnirane da stane preko određenog separatora, jer oblik separatora, osobito ako je s prirubnicom, otežava izolaciju. Standardni poklopci prirubnica ostavljaju tijelo izloženim i stoga imaju ograničen učinak na smanjenje gubitka topline.

Čak i uz najbolju izolaciju, nije moguće eliminirati sve gubitke topline iz proizvoda. Učinkovitost izolacije separatora je obično iznad 90%. Važno je koristiti jaknu koja je dizajnirana za određeni separator; inače će se učinkovitost izolacije smanjiti. Ispravno izolirani separatori također smanjuju rizik od ozljeda od opeklina.

Ukoliko kliknete na link saznajte i o

 • Tipovi separatora
 • Tipične primjene separatora
 • Hvatači nečistoća
 • Sito hvatača nečistoća
 • Bridova (sekundarna) para
 • Posuda za povrat bridove pare
 • Pronalaženje mogućnosti za ponovnu upotrebu bridove pare
 • Rekuperacija bridovih para pomoću termokompresora
 • ….