Endress+Hauser razvojni tim dobio je nagradu AMA za inovaciju

Multisenzorski sistem QWX43 omogućava kontinuirano i lako praćenje fermentacije

Ovogodišnja nagrada AMA za inovaciju ide timu programera iz Endress+Hauser. QWX43, dizajniran za pivare, impresionirao je stručnjake iz udruženja AMA za senzore i mjerenje svojim kompaktnim dizajnom, velikom preciznošću mjerenja i lakom primjenom, kao i nekompliciranom instalacijom, puštanjem u rad i održavanjem. Nagrada je uručena tokom ceremonije otvaranja organizacije Sensor and Measurement Science International (SMSI) u Nirnbergu, Njemačka, 3. maja 2021. godine.

Kuhanje piva zahtijeva kontinuirano praćenje mnogih parametara. Ručni uzorci sada se mogu eliminisati zahvaljujući senzoru za praćenje fermentacije pod nazivom QWX43 koji sadrži izuzetno precizno linijsko mjerenje relevantnih parametara kao što su gustina, viskoznost, stepen fermentacije, rezidualni ekstrakt, izvorni ekstrakt ili sadržaj alkohola danonoćno.

Pivari mogu u bilo koje vrijeme imati pristup izmjerenim vrijednostima pomoću mobilnih uređaja ili računara s pristupom internetu. Obavijesti se mogu konfigurirati uz dodatno obavještavanje korisnika u slučaju kritičnih odstupanja tijekom fermentacije.

„Kada smo razvijali senzor, prva misao nam je bila pružiti podršku našim pivarima na najbolji mogući način“, kaže Julia Rosenheim, menadžer proizvoda u Endress+Hauser Level+Pressure. "I drago nam je što smo pronašli uvjerljiv odgovor, a to je ovaj kompaktan i jednostavan multisenzorski sistem." Od prvog prototipa do gotovog instrumenta u kompaktnom dizajnu, razvoj je trajao 2 godine. Trenutno se QWX43 koristi kod nekih kupaca. Serijski proizvod bit će lansiran na jesen 2021. godine.

Za nezavisno i precizno mjerenje nekoliko parametara, QWX43 je dizajniran kao multisenzorski sistem koji istovremeno mjeri četiri fizičke vrijednosti, uključujući gustinu, viskoznost, akustičnu brzinu i temperaturu. Lako se može prilagoditi različitim sistemima fermentacijskih spremnika bez podešavanja ili kalibracije. Dizajn higijenskog senzora omogućava prilično jednostavno čišćenje.


Nagrada AMA za inovaciju

Nagrada za inovaciju koju je dodijelilo udruženje AMA za senzore i mjerenje AMA dodjeljuje se istraživačkim i razvojnim timovima iz Njemačke i inostranstva već više od 20 godina. Udruženje traži inovativne projekte i ideje za proizvode u području senzora i mjerne tehnologije sa značajnim tržišnim značajem. Novčana nagrada iznosi 10.000 eura.

Godine 2021. žiri koji su činili industrijski stručnjaci sa univerziteta i istraživačkih instituta, kao i kompanije, odabrao je Endress+Hauser razvojni tim kao jedan od dva ovogodišnja pobjednička tima. U Endress+Hauser pobjedničkom timu su Julia Rosenheim (menadžer proizvoda), dr. Tobias Brengartner (napredni inženjer senzora), Jan Schleiferböck (napredni inženjer senzora), dr. Sergey Lopatin (stariji specijalsit), Andrey Dodonov (softverski inženjer) i Pablo Ottersbach (inženjer).


Ukoliko trebate više informacija o QWX43 ili želite testirati ovaj multisenzorski sistem – samo nas pozovite!


Posljednje novosti