Vrhunski uređaj za zahtjevne aplikacije mjerenja protoka tekućina čak i uz prisustvo mjehurića zraka/gasa
Bilo da se radi o aplikacijama obračunskog mjerenja protoka ili ako se mora zadovoljiti određeni kvalitet proizvoda, superiorna tačnost mjerenja protoka je neophodna u mnogim industrijama, prehrambena, naftna, hemijska… Obično se visoki stepen tačnosti postiže samo u idealnim uslovima kada je fluid homogen bez prisustva zraka/gasa. U praksi je čest slučaj da se idealni uslovi ne mogu osigurati, zbog toga je Promass Q idealno rješenje za zahtjevne aplikacije koje su od krucijalnog značaja za proces.
Promass Q
Garantovana tačnost masenog i volumetrijskog mjerenja protoka kao i mjerenja gustine/koncentracije zahvaljujući inovativnoj tehnologiji MFT (Multi-Frequency Technology).
Promass Q u prehrambenoj industriji
Kada je ključan kvalitet proizvoda
U prehrambenoj industriji jedan cilj stoji iznad svega: apsolutna čistoca i higijena. Međutim, kvaliteta konačnog proizvoda je jednako bitna, kao što je prava konzistencija tekucine prehrambenih proizvoda ili tačne koncentracije dodanih sastojaka. Osim što omogućuje visoko precizno mjerenje gustine tekućine rezultira vrhunskim određivanjem koncentracije, npr. °Brix, °Plato, sadržaj alkohola (%), itd. Promass Q osigurava da se ove karakteristike kvalitete mogu pratiti i održavati 24 sata dnevno.
Primjer proizvoda u prehrambenoj industriji koji se mogu mjeriti sa Promass Q:
- Mlijeko
- Krem sir
- Sladoled
- Razne kreme i sosovi
- Kečap
- Med
- Džem
Prijem mlijeka i pretakanje
Zadatak mjerenja: Precizno mjerenje protoka mlijeka iz kamiona na prijemu u mljekarama.
Struktura proteina i masti u mlijeku ima tendenciju da lako zarobi zrak, uzrokujući greške u mjerenju. Ovaj zrak u proces dođe na razne načine:
- Agitacije unutar voznih cisterni.
- uvlačenje u proces zbog labavih procesnih priključaka ili zaptivki koje propuštaju.
- pražnjenje pumpe kada gravitaciono odvodnjavanje nije moguće.
- Nedovoljno vrijeme staloženja u rezervoarami ili neodgovarajući ili premali eliminatori zraka.
Mjerenje koncetracije (°Brix)
Zadatak mjerenja: Precizno mjerenje Brixa u realnom vremenu kako bi se osigurao kvalitet proizvoda i konzistenstnost.
Izazovi:
- Netačno mjerenje Brixa zbog neodgovarajućih rezultata mjerenja gustine.
- Loša ponovljivost može dovesti do vrlo nedosljednih proizvoda.
- Osiguravanje stabilnog i tačnog mjerenja gustine iako su procesni uslovi promjenjivi.
- Nedovoljno vrijeme staloženja u rezervoaraima ili neodgovarajući ili premali eliminatori zraka.
Mjerenje sladoleda
Zadatak mjerenja: Precizno mjerenje finalnog produkta sladoleda koji je zamrznut sa prisustvom zraka.
Izazovi:
- Sladoled prije finalong pakovanja sadrži veliku količinu zraka koji može dovesto do greške u mjerenju pa tako i do prepunjavanja ili nedovoljnog punjenja.
- Visoki padovi pritiska kroz tehnologiju doziranja mogu negativno uticati na kvalitetu proizvoda kao i povećanje potrebe snage pumpe.
Na videu ispod pogledajte kako ovaj uredaj funkcioniše i koje su prednosti Multi-Frekvencijske tehnologije:
Za više informacija o ovom uredaju kliknite na link Promass Q .
Ako imate pitanja ili vam treba dodatna informacija slobodno nas kontaktirajte na info@ibej.ba
Posljednje novosti