Vode i otpadne vode

Svaka osoba koja živi u industrijalizovanim zemljama koristi svakodnevno između 100-150 litara vode. Svako od nas zagađuje 1.385 m³ vode godišnje u prosjeku širom svijeta. Proizvodnja i tretman vode je glavni prioritet političke i ekonomske agende u svim zemljama širom svijeta.

Bez obzira trebate li instrumentaciju kako biste udovoljili zakonskim zahtjevima, Ili želite poboljšati učinkovitost ili pojednostaviti procese planiranja - osloniti se na nas i na iskustvo koje smo stekli u radu s našim klijentima koji dolaze iz projektnih kuća, vodovoda, agencija za vodu itd .

Na temelju tih iskustava kao i činjenici da je Endress+Hauser razvio cijeli svoj portfelj instrumentacije s obzirom na zahtjeve industrije vode & otpadne vode možete biti sigurni da znamo svoj posao.

Ovo se također odnosi na naša rješenja i usluge.

Naši uređaji imaju tipski certifikat izdat od Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine što podrazumjeva da odgovaraju najstrožijim zahtjevima kada su u pitanju kvalitet materijala, preciznost i mogu se koristiti kao obračunska mjerila.

Upravljanje pumpanjem svježe vode

Za prikupljanje i pumpanje bistre površinske ili podzemne vode potrebna su znatna ulaganja u pumpne stanice. Međutim, potrošnja energije koja je potrebna da bi se napajala snaga crpnim blokovima mnogo je veća ako uzmemo u obzir prosječni životni ciklus pumpnog sistema. Tokom desetogodišnjeg razdoblja, troškovi energije predstavljaju gotovo 85% ukupnih troškova. Telemetrija ima za cilj smanjiti taj trošak optimiziranjem pumpanja i tako što se pumpanje odvija izvan peak-ova električne energije.

Pored optimizacije pumpanja, automatizacija može smanjiti troškove rada, posebno za preventivno održavanje pumpi regulisanjem startanja, zaustavljanja i permutacija pumpi te bilježenjem broja pokretanja i radnog vremena svake pumpe.
Kada je riječ o pumpnim stanicama i bušenju, telemetrija vam omogućava da riješite druga pitanja poput sigurnosti mjesta (kontrola pristupa) i praćenja kvalitete crpne vode putem senzora.

1

Naša rješenja za upravljanje i optimizaciju rada pumpnih stanica

 • Komunicirajte između pumpne stanice i spremnika (unutar postrojenja)
 • Kontrolišite i pratite proces pumpanja
 • Optimizirajte crpljenje u skladu s cijenama električne energije
 • Pregledajte stopu protoka pumpi i njihovu učinkovitost
 • Izračunajte količine prikupljene iz okoliša
 • Kontroliše fizičko-hemijske parametre vode
 • Kontrola i upravljanje pristupom strukturama
 • Otkrivanje upada
 • Trenutno alarmiranje u slučaju kvara

1

Pozovite naše inžinjere da saznate više o SOFREL S500

Modularna telemetrija i SCADA jedinice za daljinsku kontrolu i upravljanje

Upravljanje dinamičkim pritiskom

Održavanje optimalnog pritiska na svim tačkama mreže je naš posao

Upravljanje dinamičkim pritiskom 

1

Ispravno upravljanje distribucijskom mrežom vode osjetljiv je postupak za bilo kojeg vodnog operatera. Održavanje optimalnog pritiska na svim tačkama mreže, isporučivanje zadovoljavajućeg kvaliteta usluge za korisnike vode, očuvanje dotrajalih cijevi i očuvanja cijevi usljed visokih pritisaka, izazovi su koji su pred nama.

LS Data Logeri nude efikasna rješenja za rješavanje svih ovih izazova.

Pametna kontrola senzora pritiska

LS uređaji posjeduju 1 ili 2 AI (analogna inputa) za kontinuirano mjerenje pritiska u vodovodnoj cijevi.

Njihovi analogni ulazi su kompatibilni sa svim komercijalno dostupnim senzorima 4-20mA. Data Loger napaja i kontroliše (upravlja) senzor na unaprijed određenoj frekvenciji ili, u slučaju prekoračenja praga uzbune, povećanjem ove frekvencije radi preciznije analize pritiska.

Konkretno, LS-V je u stanju osigurati pametnu modulaciju pritiska upravljanjem dvostepenim regulacijskim ventilom u skladu sa zahtjevom. Spuštanjem pritiska tokom razdoblja male potražnje vode, Data Logger djeluje odmah na difuzni protok curenja. Gubitak vode automatski se smanjuje zahvaljujući djelovanju Data Logger-a.

1

Dinamičko upravljanje pritiskom za brojne zadatke

Ovo napredno upravljanje pritiskom omogućava SOFREL LS Logeru da izvrši mnoge zadatke:

 • Osiguravanje ispravnog smanjenja, rada stabilizatora i regulatora
 • Mjerenje nivoa kvaliteta usluge
 • Optimizacija mrežnog pritiska prema vremenskom periodu, protoku ili pritisku
 • Variranje nivoa u spremniku za balansiranje
 • Obavljanje sanitarnih čišćenja
 • Raspetljavanje mreže

Saznajte više o našem portfoliju za upravljanje dinamičkim pritiskom kontaktirajući nas na info@ibej.ba ili  033 76 49 76

SOFREL LS-V

Monitoring pritiska i kontrola rada ventila

1

SOFREL LS-P

Baterijsko napajanje, kontrola i nadzor 1 ili 2 senzora pritiska

1

SOFREL WEB LS

Cloud hosting i obrada podataka iz SOFREL LX data logera

1

Saznajte sve o našim data loger + modem paketu! 2u1

IoT rješenja za monitoring i performanse vodovodne mreže

Portfolio proizvoda SOFREL LS/LT sastoji se od “2u1 uređaja”: data logera + modema posebno dizajniranog za vodovodne mreže. Vodonepropusni, operativni do 10 godina zahvaljujući litijumskoj bateriji velikog kapaciteta, opremljenoj 2G/3G antenom visokih performansi, data logeri su kompatibilni sa svim instrumentima koji se koriste u vodovodnim mrežama.
Vrlo jednostavan za postavljanje i jednostavan za korištenje zahvaljujući SOFREL PCWin2 i WEB LS softveru, data logeri + modemi (2u1) su u mogućnosti komunicirati sa svim komercijalno dostupnim SCADA sistemima i sa glavnim aplikacijama drugih proizvođača.

Prednosti proizvoda:

 • Pojačana IP68 hidroizolacija certificirano 100 dana pod 1 m vode

 • Dugotrajno napajanje litijumskom baterijom: do 10 godina autonomije

 • Integrisana antena visokih performansi i mogućnost korišćenja spoljne antene

 • Prijemni test najboljeg 2G/3G operatera

 • Pristup SIM kartici i bateriji na licu mesta

 • 3 godine garancije

Robustan i pouzdan dizajn sposoban je da se prilagodi teškim uslovima

Ograničenja povezana s vodnim mrežama jasno su definisana:

 • Podzemna instalacija uređaja
 • Rizik od dužeg izlivanja
 • Slab prijem radio talasa
 • Izolovana i teško dostupna mesta

Kao odgovor na ta ograničenja, LACROIX Sofrel predlaže širok portfolio data logera koji su prepoznati zbog svoje robusnosti i pouzdanosti.

Zahvaljujući visokokvalitetnom elektroničkom i mehaničkom dizajnu, ovi uređaji imaju trogodišnju garanciju.

Glavne osobine SOFREL LX data loger + modema

SOFREL LS i LT data logeri osvojili su nagrade na međunarodnim sajmovima i široko su ih usvojili operatori vodovodnih mreža širom svijeta.

Otkako je asortiman prvi put predstavljen, uvedene su specifične karakteristike i upotrebe povezane s upravljanjem vodom kako bi se poboljšala ponuda SOFREL registara podataka. Trenutno stotine hiljada uređaja raspoređenih na izoliranim mjestima i podložnih teškim uslovima na terenu (vlaga, odsutnost električne energije, isprekidani GSM prijem itd.) svakodnevno isporučuju podatke koji se koriste za nadgledanje i reakciju na nivoe performansi vode.

Robusni i inovativni proizvodi na IIoT (Industrial Internet of Things) tržištu, SOFREL LX modeli pružaju brojne prednosti.

Pojačana IP68 vodootpornost

SOFREL data loger koji se najčešće nalazi u šahtovima, često je podvrgnut fenomenima potapanja. Zahvaljujući sistemu zatvaranja i “vojnom” konektoru, IoT SOFREL je ojačane IP68 klasifikacije, koja mu omogućava funkcioniranje čak i kada je šaht poplavljen.

Kako je strogo vodonepropusan, korisnik može otvoriti svoj data loger na licu mjesta (nije potreban povrat u fabriku) za pristup SIM kartici i bateriji,

Sa svojim sistemom prstena i zaključavanja, jednostavno „okretanje ruke“ je sve što je potrebno da zatvorite svoju opremu i učinite je potpuno vodonepropusnom.

Sistem upravljanja baterijom i energijom pruža do 10 godina napajanja...

Ovisno o modelu i njegovoj upotrebi, unutrašnja baterija velikog kapaciteta daje napajanje do 10 godina.

S malom potrošnjom energije, data loger može smanjiti troškove održavanja (manji broj zamjena baterija).

Nadalje, moguće je predvidjeti potrošnju baterije analizom preostale energije. Zbog navedenog, zamjena baterije traje samo nekoliko minuta (nije potrebno vraćanje u fabriku), bez gubitka u smislu upotrebe proizvoda.

… Ili vanjski izvor napajanja za rad u stvarnom vremenu

U FLEX verziji (vanjska antena koja se može prenositi) data logera sada je moguće napajati uređaj vanjskim izvorom. Fotonaponski komplet, mikro turbine, vanjska baterija ili jednostavno mrežno napajanje kada je mjesto povezano na električnu mrežu omogućavaju rad logera podataka bez brige o uštedi energije unutrašnje baterije.

Tako opremljen loger podataka može češće komunicirati sa sistemima za centralizaciju i senzorima napajanja s velikom potrošnjom energije (fizičko-hemijski, brzina itd.)

 Pojednostavljeno puštanje u rad  

Uređaj se bežično konfiguriše putem Bluetooth veze računara. To omogućuje intervenciju u potpunoj sigurnosti u blizini šahta.

Operator je navođen od strane softvera za konfiguraciju SOFTOOLS. Ovaj softver karakteriše izrazito intuitivni vizuelni aspekt. Potrebno je samo nekoliko minuta da pokrenete data loger I pustite u rad.

Uz SOFREL WEB LS aplikaciju, uvijek će biti moguće daljinsko mijenjati konfiguraciju vašeg dnevnika podataka.

Uz SOFREL WEB LS aplikaciju, uvijek će biti moguće daljinski mijenjati konfiguraciju vašeg data logera.

Prijenos podataka, naš je posao

IBEJ se od svog osnivanja 2003. godine specijalizirao za oblast teletransmisije i naročito bežične komunikacijske tehnologije. Zajedno sa našim partnerima, Endress+Hauser i LACROIX Sofrel, u mogućnosti smo vam ponuditi “ključ u ruke” rješenja ali i data logere koji uključuju veoma efikasnu 2G/3G antenu:

 • Dizajn proizvoda uspostavljen oko antene
 • Brojni laboratorijski testovi
 • Antena posebno dizajnirana za rad ispod zemlje

U slučaju velikog slabljenja signala u šahtu, verzija FLEX omogućava vam upotrebu unutrašnje ili vanjske antene. Ova verzija omogućuje prilagođavanje svim situacijama na terenu i štedi vrijeme tokom implementacije proizvoda.

Također tokom instalacije, alat za lociranje podataka nudi funkcije za testiranje najboljeg GSM operatera i nivo prijema signala kako bi se data loger postavio na optimalan način.

Otkrijte IoT data loger + modem za mreže pitke vode: daljinsko očitavanje potrošnje, daljinsko mjerenje, upravljanje pritiskom itd.

Otkrijte IoT data logere za mreže otpadne vode i kišnice: auto-monitoring, stalna dijagnoza, nadzor kvalitete vode

Ukoliko želite ponudu ili više informacija pošaljite nam mail na info@ibej.ba ili nas pozovite na 033 76 49 75.