ABB lansira energetski efikasan paket motora i invertera za električne autobuse

ABB je najavio lansiranje inovativnog novog paketa, koji se sastoji od AMXE250 motora i HES580 invertera, prilagođenog za električne autobuse. Novi pogonski paket, dizajniran da radi u harmoniji za efikasnije, pouzdanije i lako dostupno rješenje za industriju, označava značajan korak naprijed u čistijim, održivijim opcijama transporta.

Prvi 3-stepeni inverter na tržištu za električne autobuse, HES580 se može pohvaliti vrhunskom energetskom efikasnošću i izlaznom snagom. U poređenju sa konvencionalnim pretvaračima na 2 nivoa, HES580 postiže značajno smanjenje do 75 posto gubitaka harmonika motora, značajno minimizirajući rasipanje topline i maksimizirajući uštedu energije. Ključ za ove superiorne performanse leži u njegovoj inovativnoj arhitekturi na 3 nivoa. Za razliku od pretvarača na 2 nivoa, koji se prebacuju između dva nivoa napona (DC+ i DC-), HES580 uvodi treći naponski korak - neutralni. Ovaj dodatak efektivno prepolovi korak napona tokom svake operacije prebacivanja, što rezultira smanjenim talasanjem struje i posljedično manjim gubicima harmonika. Shodno tome, motor AMXE250 radi sa poboljšanom efikasnošću, pružajući bolje performanse u različitim uslovima vožnje.

Štaviše, HES580 ne samo da pokazuje do 12% manje gubitaka motora u tipičnim pogonskim ciklusima u poređenju sa konvencionalnim pretvaračima na 2 nivoa, već takođe značajno koristi AMXE250 motoru produžavajući njegov životni vek i povećavajući njegovu pouzdanost. Ublažavajući harmonijske efekte i minimizirajući stres na namotajima motora, ova napredna tehnologija nudi trajne performanse i dugovječnost cijelog električnog pogona.

Osim toga, AMXE250 se ističe kao kompaktan sinhroni motor s permanentnim magnetom dizajniran za visokoefikasni pogon. Motor takođe nudi visoku gustinu obrtnog momenta za poboljšane dinamičke performanse, kao i tiši rad za povećan komfor putnika. HES580 i AMXE250 su dizajnirani da ponude fleksibilnost, omogućavajući im da budu udaljeni jedan od drugog, pružajući tako operaterima mogućnost dalje optimizacije prostora. Sa svojim jednostavnim podešavanjem parametara, puštanjem u rad i mogućnostima pokretanja, paket se može brzo ugraditi u vozilo.

(1/2) U poređenju sa konvencionalnim pretvaračima na 2 nivoa, HES580 postiže značajno smanjenje do 75 posto gubitaka harmonika motora

David Segbers , globalni menadžer proizvoda u ABB-ovom odjelu za vuču, rekao je: „Drago nam je što smo na tržište predstavili prvi 3-stepeni inverter za električne autobuse. Paket motor-inverter je dizajniran da radi u savršenoj harmoniji i da će donijeti značajne dobitke energetske efikasnosti kako operaterima, tako i OEM-ima.”

Globalna voditeljica mobilne e-Power u ABB-u, Fabiana Cavalcante, rekla je „Elektrifikacija autobusa na ovaj način ključni je dio donošenja održivog, čistog javnog prijevoza koji poboljšava kvalitetu života. Oduševljeni smo što možemo pružiti rješenja koja su otporna na budućnost koja pomažu industriji da ispuni svoje ciljeve održivosti i performansi.”

ABB Motion , globalni lider u motorima i pogonima, u srži je ubrzanja produktivnije i održivije budućnosti. Inoviramo i pomičemo granice tehnologije kako bismo doprinijeli energetski efikasnim, dekarbonizirajućim i kružnim rješenjima za kupce, industrije i društva. Sa našim digitalno omogućenim pogonima, motorima i uslugama podržavamo naše klijente i partnere da postignu bolje performanse, sigurnost i pouzdanost. Isporučujemo rješenja na motorni pogon za širok spektar primjena u svim industrijskim segmentima.

I ne zaboravite da IBEJ ima skladište VFD-ova, opširinije na linku: Skladište Frekvencijskih pretvarača - IBEJ d.o.o. Sarajevo


Posljednje novosti