Liquitrend QMW43: Smanjivanje vremena čišćenja u industriji hrane i pića

Automatizirani postupak čišćenja cijevi i spremnika u industriji hrane i pića, poznat kao clean-in-place ili CIP, presudan je za proizvodnju sigurnih proizvoda. To može biti dugotrajan i neprecizan proces. Endress+Hauser je razvio senzor provodljivosti koji može nadgledati nakupljanje kako bi se smanjilo vrijeme provedeno na čišćenje i osigurala maksimalna sigurnost u visoko regulisanoj industriji.

Znatan dio vremena proizvodnje u prehrambenoj industriji provodi se na čišćenje postrojenja. To garantuje proizvodnju visokokvalitetnih i higijenskih proizvoda za krajnjeg korisnika. Da bi se izbjegao rizik od kontaminacije, mnogi se proizvodni procesi u prehrambenom sektoru odvijaju u zatvorenim sistemima, pa se koristi CIP. To znači da se cijevi i spremnici ne moraju rastavljati, ali također otežava tačno značenje procesa CIP-a. U mnogim slučajevima trajanje čišćenja određuje se ocjenom prošlih podataka, a ne promatranjem onoga što se trenutno događa u procesu. Da bi se sprečilo nedovoljno čišćenje, vreme čišćenja često se povećava.

Svoje odluke temeljite na jedinstvenom i pouzdanom mjerenju debljine nakupljanja i vodljivosti.

Sigurno i ponovljivo

Sada postoji način da se to neproduktivno vrijeme svede na minimum bez rizika za sigurnost proizvoda ili kršenja propisa. Liquitrend QMW43 pouzdano i kontinuirano mjeri debljinu nakupljanja proizvoda kada se pojavljuje u spremnicima i cijevima. Dodatno mjerenje vodljivosti također daje informacije o uzroku nakupljanja, tj. da li je uzrokovano ostacima proizvoda ili sredstvima za čišćenje. Spajanjem uređaja na upravljački sistem, podaci mjerenja dostupni su u realnom vremenu i automatski se dokumentuju. Ako senzor ne pokaže više nakupljanja, može se zaključiti da su kritične tačke uspješno očišćene. Ovi uvidi u postupak znače da se vrijeme čišćenja može svesti na minimum bez brige o kvaliteti proizvoda.

1

1

Manje vremena u laboratoriji

Liquitrend QMW43 takođe može pomoći u skraćenju vremena u laboratoriji neprekidnim merenjem u skladu sa provodnim i kapacitivnim električnim svojstvima proizvoda. Parametri kvalitete mogu se postaviti u kontrolni system tako da se odmah identificiraju proizvodi koji ne zadovoljavaju tražene standarde bez potrebe za dodatnim laboratorijskim testom.

Područje primjene

Liquitrend QMW43 se može koristiti za mjerenje tekućina ili paste, bilo da su mediji električno provodni ili ne. Zbog jedinstvene upotrebe provodnog i kapacitivnog mjernog ciklusa, uređaj automatski otkriva najtačniji način mjerenja i automatski ga koristi. To znači da se uređaj može koristiti bez prethodnog znanja o vrsti ili jačini zagađenja ili medijuma. Liquitrend ispunjava sve propise o sigurnosti hrane i izrađen je od materijala sigurnog za hranu i FDA.

1

Zajedno možemo vaš CIP učiniti efikasnijim I jeftinijim.

Javite nam se na info@ibej.ba ili na telefon 033 76 49 75


Posljednje novosti