Mjerenje protoka na prijemu mlijeka i punjenju vrhnja

Promass® Q napredni mjerač protoka za aplikacije u mljekarama  

Prednosti na prvi pogled

Sažetak: Podatak izmjerene količine mlijeka na ulazu u mljekaru koristi se za interno računovodstvo i podliježe zakonskom mjeriteljstvu. Zbog toga je Endress+Hauser razvio napredno rješenje kako bi se osigurala tačnost mjerenja protoka na prijemu mlijeka ali i punjenju vrhnja koristeći Proline Promass Q Coriolis maseni mjerač protoka.

Izazov:  Prisustvo mikro mjehurića zraka u mlijeku uzrokuje poteškoće u mjerenju protoka. Mikro mjehurići su uzrokovani pumpanjem i prskanjem tijekom pretakanja iz kamiona ili nedovoljnom usisnom visinom koja stvara kavitaciju u pumpi. Ovaj izazov je u prošlosti ograničavao upotrebu Coriolisovih mjerača masenog protoka.

Rješenje: Promass Q pruža najveću tačnost mjerenja i ponovljivost za maseni protok, volumenski protok i gustoću. Optimiziran je pomoću patentirane Višefrekventne tehnologija (MFT®) za aplikacije mjerenja tekućine gdje je povećano prisustvo zraka i zbog toga čini ga idealnim za aplikaciju prijema mlijeka. Za potpuni paket obračunskog mjerenja protoka mlijeka Endress+Hauser uz mjerač protoka može ponuditi i kontroler punjenja sa printerom za izdavanje priznanica. Uz sve to, pouzdanost mjerenja je osigurana Heartbeat tehnologijom ®.

Rezultati: Promass Q korišten je za prijem mlijeka tokom 2019. Učinak od nekoliko hiljada punjenja cisterni od 22-25 000 kg pokazao je prosječno odstupanje od <0,09%. To omogućuje da se Promass Q koristi u instalacijama kao obračunsko mjerilo i samim tim eliminira skupe kamionske vage ali i probleme prisustva zraka u mlijeku kod mjerenja protoka elektromagnetnim mjeračem protoka.

Za više informacija o Promass Q posjetite ovaj link

Ukoliko imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte na info@ibej.ba


Posljednje novosti