Otključajte puni potencijal svoje pare…

Spirax Sarco učinkovita oprema za kondicioniranje pare i zraka.

Loša kvaliteta ili mokra para može dovesti do smanjenog prijenosa topline i korozije u sustavu. Zauzvrat, ovi problemi mogu utjecati na procese, pa čak i oštetiti opremu što rezultira kvarenjem proizvoda, zastojima postrojenja i skupim popravcima.

Naš asortiman cjedila, separatora i filtara dizajniran je za zaštitu od ovih problema kondicioniranjem vaše opskrbe parom, uklanjanjem čestica vode i filtriranjem ostataka poput kamenca i hrđe.

To osigurava optimalne performanse sustava pare, poboljšavajući ukupnu produktivnost postrojenja i u konačnici dovodi do uštede energije i troškova.

Separatori (odvajači vodenih kapljica)

Mokra para je para koja sadrži određeni stupanj vode i jedna je od glavnih briga u svakom parnom sustavu. Može smanjiti produktivnost postrojenja i kvalitetu proizvoda, te može uzrokovati štetu na većini predmeta postrojenja i opreme. Iako pažljiva drenaža i odvajanje kondenzta mogu ukloniti većinu vode, neće se nositi s kapljicama vode suspendiranim u pari. Za uklanjanje ovih suspendiranih kapljica vode, separatori se ugrađuju u parne cjevovode.

Para proizvedena u kotlu dizajniranom za stvaranje zasićene pare je inherentno mokra. Iako će udio suhoće varirati ovisno o vrsti kotla, većina parnih kotlova s ljuskom proizvodit će paru s udjelom suhoće između 95 i 98%. Udio vode u pari koju proizvodi kotao dodatno se povećava ako dođe do punjenja i prenošenja.

Uvijek postoji određeni stupanj gubitka topline iz razvodne cijevi, što uzrokuje kondenzaciju pare. Molekule kondenzirane

vode će na kraju gravitirati prema dnu cijevi stvarajući film vode. Para koja struji preko ove vode može podići valove koje se mogu nagomilati u valove. Vrhovi valova imaju tendenciju da se odlome, bacajući kapljice kondenzata u tok pare.

Prisutnost vode u pari može uzrokovati niz problema:

Slika 1.1. - Temperaturni profil na površini izmjenjivača topline

Mokra para može uzrokovati niz problema u sustavu uključujući smanjenje učinkovitosti prijenosa topline, povećanu eroziju i moguću koroziju.

Uvučena voda koja teče kroz regulacijske ventile, mjerače protoka i rotirajuću ili klipnu opremu, značajno utječe na performanse i na kraju može dovesti do neučinkovitog sustava i zastoja postrojenja.

Primarna svrha separatora je uklanjanje vode koja može biti suspendirana u dovodu pare. Ugradnja separatora na ključnim točkama oko sustava pomaže da para ostane suha. To omogućuje da vitalna oprema radi što je moguće produktivnije i pomaže u održavanju optimalnih uvjeta u cijelom sustavu.

Uz širok raspon materijala i veličina, imamo separator za gotovo svaku primjenu ili proces. Njihovi veliki unutarnji volumeni omogućuju izvrsno odvajanje vlage i vrlo nizak pad tlaka. Naši separatori dostupni su u dvije vrste:

  1. Dostupni u lijevanom i SG duktilno lijevanom željezu, separatori S1, S2, S3, S12 i S13 nude se za primjenu opće namjene. Dizajnirani su za jednostavnost, relativno su kompaktni, ali učinkoviti za nekritične primjene.
  2. S5, S6, S7 i S8 serije su visokoučinkoviti separatori posebno dizajnirani za održavanje separacije u širokom rasponu brzina i tlakova u cjevovodu. Ovi separatori dostupni su i od ugljičnog čelika i od austenitnog nehrđajućeg čelika za specijalizirane procesne sustave. Oni također nude dodatnu prednost učinkovitog uklanjanja zraka, što dodatno poboljšava produktivnost u parnoj postrojenju.

Izolacijski omotači za separatore

Izolacija igra važnu ulogu i pruža niz ključnih funkcija:

Spirax Sarco asortiman izolacijskih omotača čist je (bez neurednih tehnika nanošenja), jednostavan za korištenje i otporan na vodu i vatru.

Slika 1.2. - Horizontalni separator i izolacijski omotač

Prednosti ugradnje separatora:

Ako se separator ostavi neizoliran, on zapravo može potaknuti stvaranje kapljica vode umjesto da ih eliminira, zbog velike površine izložene okolišu. Nadalje, značajne količine toplinske energije mogu se izgubiti s površine separatora. Na primjer, izolacija separatora koji sadrži paru na 150 °C i izložen je temperaturi okoline od 15 °C, proizvest će godišnju uštedu energije od 8 600 MJ (na temelju gubitka topline samo zbog zračenja, uz pretpostavku mirovanja zraka i 8 760 sati rada godišnje). Postavljanjem izolacijskog omotača, gubitak topline može se drastično smanjiti, a ušteda energije opravdava početni trošak izolacije, u iznimno kratkom vremenu.

Treba koristiti izolacijske omote dizajnirane da stane preko određenog separatora, jer oblik separatora, osobito ako je s prirubnicom, otežava izolaciju. Standardni poklopci prirubnica ostavljaju tijelo izloženim i stoga imaju ograničen učinak na smanjenje gubitka topline.

Čak i uz najbolju izolaciju, nije moguće eliminirati sve gubitke topline iz proizvoda. Učinkovitost izolacije separatora je obično iznad 90%. Važno je koristiti jaknu koja je dizajnirana za određeni separator; inače će se učinkovitost izolacije smanjiti. Ispravno izolirani separatori također smanjuju rizik od ozljeda od opeklina.

Ukoliko kliknete na link saznajte i o


Posljednje novosti