Važnost mjerenja pH vina

Od grožđa do boca, mjere se brojni parametri kako biste mogli dati potrebne informacije o kvaliteti vina. pH je vitalni parametar tijekom cijelog procesa proizvodnje vina.

Prava kiselost (pH) označava koncentraciju slobodnih vodikovih iona u moštu ili vinu, a ovisi o količini ukupnih kiselina i jačini disocijacije pojedinih kiselina.

Važno je znati pH vrijednost vina jer igra ključnu ulogu u mnogim aspektima proizvodnje vina kao što su fermentacija, starenje, fino čišćenje, stabilizacija i punjenje u boce. pH ima veliki utjecaj na organoleptička svojstva, jer vina s nižim vrijednostima imaju oštriji i svježiji okus, za razliku od vina koja imaju višu pH vrijednost, gdje je okus tupiji i površan. Možda najznačajniji učinak pH ima na higijenu i razvoj mikroorganizama. Snižavanjem pH vrijednosti smanjujemo i količinu slobodnog sumporovog dioksida potrebnog za zaštitu našeg vina od kvarenja. 

Određena pH vrijednost će utjecati na performanse malolaktičnih bakterija da pretvore jabučnu kiselinu u mliječnu kiselinu. Nadalje, pH vrijednost igra ulogu u stvaranju zamućenja i općenito stabilnosti proteina. pH vrijednost nam uveliko pomaže u određivanju tačnog trenutka berbe grožđa, jer je često puno bolji pokazatelj zrelosti grožđa od količine šećera. pH između 3,0 i 4,0 optimalan je za većinu vina. Iako će neki vinari proizvoditi vino izvan ovog raspona, rizici se moraju uzeti u obzir. Vina u višem rangu ovog asortimana riskiraju kvarenje.

Koji pH raspon trebate ciljati?

Točna pH analiza zahtijeva odgovarajuću opremu, pravilno uzorkovanje i učinkovito izvođenje. Vrijeme uloženo u pH analizu bez gubljenja prave opreme i procesa.

Znamo što vam treba za mjerenje pH vrijednosti vina i imamo to!
Za vaš vinski laboratorij IBEJ ima elegantno rješenje.

Liquiline CML18 ruč ni mjerač pH vrijednosti vina

Za više informacija kontaktirajte nas na info@ibej.ba


Posljednje novosti