Od grožđa do boca, mjere se brojni parametri kako biste mogli dati potrebne informacije o kvaliteti vina. pH je vitalni parametar tijekom cijelog procesa proizvodnje vina.
Prava kiselost (pH) označava koncentraciju slobodnih vodikovih iona u moštu ili vinu, a ovisi o količini ukupnih kiselina i jačini disocijacije pojedinih kiselina.
Važno je znati pH vrijednost vina jer igra ključnu ulogu u mnogim aspektima proizvodnje vina kao što su fermentacija, starenje, fino čišćenje, stabilizacija i punjenje u boce. pH ima veliki utjecaj na organoleptička svojstva, jer vina s nižim vrijednostima imaju oštriji i svježiji okus, za razliku od vina koja imaju višu pH vrijednost, gdje je okus tupiji i površan. Možda najznačajniji učinak pH ima na higijenu i razvoj mikroorganizama. Snižavanjem pH vrijednosti smanjujemo i količinu slobodnog sumporovog dioksida potrebnog za zaštitu našeg vina od kvarenja.
Određena pH vrijednost će utjecati na performanse malolaktičnih bakterija da pretvore jabučnu kiselinu u mliječnu kiselinu. Nadalje, pH vrijednost igra ulogu u stvaranju zamućenja i općenito stabilnosti proteina. pH vrijednost nam uveliko pomaže u određivanju tačnog trenutka berbe grožđa, jer je često puno bolji pokazatelj zrelosti grožđa od količine šećera. pH između 3,0 i 4,0 optimalan je za većinu vina. Iako će neki vinari proizvoditi vino izvan ovog raspona, rizici se moraju uzeti u obzir. Vina u višem rangu ovog asortimana riskiraju kvarenje.
Koji pH raspon trebate ciljati?
Bijelo vino 3,0 do 3,3 pH
Crveno vino 3,3 do 3,6 pH
Točna pH analiza zahtijeva odgovarajuću opremu, pravilno uzorkovanje i učinkovito izvođenje. Vrijeme uloženo u pH analizu bez gubljenja prave opreme i procesa.
Znamo što vam treba za mjerenje pH vrijednosti vina i imamo to! Za vaš vinski laboratorij IBEJ ima elegantno rješenje.
Liquiline CML18 ruč ni mjerač pH vrijednosti vina
Za više informacija kontaktirajte nas na info@ibej.ba